Mi a CMS, mire és kinek jó?

A CMS egy egyszerű weblap működtető program, amivel egyszerűen, gyorsan és olcsón tud látványos eredményeket elérni. Nem csodaszer, nem mindenki számára jó. Ha tovább olvas megtudhatja, hogy Önnek jó-e.

Igen, szinte biztos, hogy jó Önnek. Ha ezt az oldald olvassa, akkor valószínű, hogy Önnek pont megfelel.

A CMS az angol Content Management System rövídítése, magyarul talán tartalom kezelő rendszernek frodíthatnánk. Az ilyen rendszerek célja az, hogy a weblap a tartalmának kezelését megkönnyítse. A könnyű és az egyszerű általában együtt jár. Egy versenyautó tele van gombokkal, kallantyúkkal, tekerentyűkkel, izékkel és micsodákkal. A legtöbb ember viszont tökéletesen jól érzi magát mindezek nélkül.

Ha Önnek átlagos igényei vannak egy weblappal kapcsolatban, akkor valószínű, hogy egy jó CMS rendszerben már készen megkaphatja a megoldást. Ha nagyon extrákat szeretne, akkor valószínű, hogy komolyabb dologra lesz szükség és komolyabb szakértelem is kell hozzá. Egyébként, ha versenyeutót szeretne bérelni, ahhoz bérelni kell egy szerelőt is.

Lássuk mik is azok az átlagos igények, a teljesség igénye nélkül.

Cikkek, írások megjelenítése, szerkesztése. A CMS rendszerek mindegyike tudja ezt, sőt mind sokrétű szövegszerkesztési funckiókat kínál. A lehetőségek hasonlók ahhoz, ahogyan egy fórumba ír az ember. A cikkebe grafikus elemek, táblázatok illeszthetők. Egy átlagember számára könnyel elsajátítható.

Képgaléria. Képeket tölthet fel, csoprotosíthatja. A rendszer automatikusan készít kis képeket belőle, szép igényes listákba rendsezi. Önnek csak fel kell tölteni.

Hírlevél. Egyszerűnek tűnik, de sok okos dologgal ki lehet egészíteni. Például több listába lehet rendezni az érdeklődőket, hogy pl. más parfümöt kínáljon a férfiaknak és a nőknek. Vagy ugyanazt, de más megfogalmazásban. Követheti, hogy kik hányszor olvasták el a hírlevelet. A törvény által előírt leíratkozási lehetőséget automatikusan kínálja. Időzített automatikus hírleveleket készíthet. Pl. garancia lejártakor, vagy védőoltás esedékességekor és egyéb apropóból küldhet értesítést.

Fórum. Ez is egy lehetőség, bár induló weblapokon általában rosszul mutat egy alig használt fórum.

Webáruház. Árusíthat egyszerűen. Nagyon sokrétű funckiókat kinálnak kiegészítől. A részletes keresőktől a paypal-os fizetésig.

Szavazás. Kérdéseket tehet fel, hogy megismerje vásárlói igényeit, szokásait.

Az összes létező funckió felsorolását nem merném felvállalni, főleg, hogy amíg elolvasta a cikket, biztosan készül új kiegészítő...